Jedną ze znanych każdemu substancji, którą zawiera kawa jest kofeina ale nie każdy zna jej dokładne działanie. Przede wszystkim działa pobudzająco na organizm, wchłaniana z układu pokarmowego pobudza receptory odpowiedzialne za pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego. Pośredniczy w regulacji aktywności mózgu oraz podnosi stan czuwania.
Do negatywnych skutków spożywania kawy można zaliczyć fakt, iż podwyższa ona poziom złego cholesterolu co może zwiększać ryzyko niedokrwienia serca. Większość z nas uważa, że kawa podnosi ciśnienie krwi co może być błędne gdyż żadne z badań nie wykazało takiego działania. Możliwe, że przy dużych dawkach taki efekt ma miejsce. Umiarkowane picie kawy nie zagraża osobom mającym problem z układem krążenia. Większe dawki mogą być niebezpieczne i zwiększać ryzyko zawału serca.
Działanie kofeiny ma także pozytywne aspekty. Po pierwsze substancja ta nie ma związku z zwiększeniem ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe. Kofeina może mieć również wiele pozytywnych aspektów działania, np. chroni przed wystąpieniem cukrzycy typu II, chorób wątroby czy też choroby Parkinsona.
Kawa zawiera także inne, niezbędne dla nas substancje takie jak: witaminę B2, której zawartość w około 240 ml pokrywa 11% zapotrzebowania według normy dziennego spożycia RDA. Spożywając tę samą porcję napoju dostarczymy do naszego organizmu witaminę B5 pokrywając 6% dziennego zapotrzebowania, witaminę B1 oraz B3 pokrywając 2% zapotrzebowania na te składniki w ciągu dnia. Oprócz witamin w kawie znajdziemy także magnez, potas oraz mangan.
Ciekawym aspektem działania kawy na organizm jest zmniejszanie ryzyka zachorowań na Alzheimera. Nie ma ona działania zapobiegającego chorobie ale może opóźniać jej wystąpienie.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl